Kogelafsluiter

Bent u op zoek naar een kogelafsluiter, dan bent u bij Installatievakwinkel.nl zeker aan het juiste adres. In ons ruime assortiment vindt u kogelafsluiters van gerenommeerde en bekende A-merken! Top kwaliteit kogelafsluiters tegen een voordelige prijs.

Kogelafsluiter installeren

Klust u graag in uw eigen huis of bent u een installateur? Installatievakwinkel heeft een grote voorraad kogelafsluiters en levert de gekozen producten vakkundig op uw gewenste afleveradres.

Een Kogelafsluiter is, zoals de naam al aangeeft, een klep waarvan de plug een holle, geperforeerde en draaibare kogel is, die in een buisvormig lichaam zit en die de stroom van vloeistoffen of gassen regelt waardoor deze door de lekkende opening van de kogel van het ene naar het andere uiteinde kan stromen. Het holle centrum van de bal wordt een doorgang of een gat genoemd.
De kogelafsluiter staat in de open positie wanneer deze middenpoort in dezelfde richting is uitgelijnd als de aangesloten leidingen, omdat deze positie de vloeistof of het gas door de kogelkraan laat stromen. De klep draait naar de gesloten positie wanneer de poort loodrecht wordt, waardoor de stroombaan wordt geblokkeerd en er geen stoffen meer in de leidingen kunnen circuleren.
De Kogelafsluiter maakt deel uit van de ¼ familie terug, want om de kogelkraan te sluiten of te openen is slechts een kwart slag nodig, dat wil zeggen een beweging van 90°.

Soorten kogelafsluiters

  • Monoblok
    Het is een ventiel gemaakt in een enkel blok, zonder onderdelen. In dit geval is de kogelmontage van het zwevende type. Bij de monoblokkleppen is er geen sprake van vervanging van onderdelen.
  • Bipartiet
    De gesplitste klep heeft zijn structuur die bestaat uit twee symmetrisch of asymmetrisch verdeelde delen: de carrosserie en het deksel. Wanneer de deling symmetrisch is, is de steel integraal onderdeel van de bal. In het geval van de asymmetrische zijn de steel en de bal afzonderlijke elementen. De onderdelen worden door middel van schroeven met elkaar verbonden.
  • Tripartiet
    De tripartiete klep heeft zijn structuur die bestaat uit drie delen: een carrosserie en twee deksels. Het heeft het grote voordeel dat het niet nodig is om het uit het leidingwerk te demonteren om de afdichtringen en de carrosserieafdichtingen te vervangen. De onderdelen worden door middel van schroeven met elkaar verbonden.

Kogelkleptoepassingen

Door hun hoge corrosiebestendigheid en hoge druk worden ze veel gebruikt in de olie-industrie, maar kogelafsluiters kunnen worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan toepassingen en markten zoals transmissie, pijpleiding en opslag, gasverwerking, residentieel gebruik, industrieel gebruik en nog veel meer.
Kogelafsluiters bieden een betrouwbare bescherming tegen lekkage, wat vooral in gastoepassingen voordelig is. Kogelkranen hebben een lage drukval en kunnen snel openen en sluiten.