Warmtepomp (lucht/water)
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lucht-waterwarmtepomp?
Kijk naar de capaciteit bij aanschaf. Voor een grotere woning moet de warmtepomp over voldoende vermogen beschikken. Maar een te hoog vermogen is ook niet goed. Dan verbruik je namelijk meer elektriciteit. Een warmtepomp is alleen duurzaam, als de woning goed is geïsoleerd. Anders heeft het weinig effect. Een warmtepomp vraagt weinig kosten. Je betaalt alleen aanschaf- en installatiekosten. Deze liggen ongeveer tussen de 8000 en 12.000 euro, voor een lucht-waterwarmtepomp. Je gebruikt veel energie uit de natuur en slechts een klein deel van de energieleverancier. Dit maakt het rendement zo aantrekkelijk. In tegenstelling tot een cv-ketel, vragen ze nauwelijks onderhoud. Koop een warmtepomp van hoge kwaliteit.
Let ook op het rendement. Dit wordt uitgedrukt in "cop-waarde". Bij een cop-waarde van drie, levert de warmtepomp drie keer zoveel rendement per kWh. Tijdens koude winters, verbruik je daarnaast meer energie dan in warme zomers. Verder is het prettig als de buitenunit weinig geluid maakt. De meeste modellen zijn vrij stil. Let dus op het aantal dB bij aanschaf. Kijk verder of je in aanmerking komt voor subsidie.
Gebruik van een lucht-waterwarmtepomp
Je verwarmt op een effectieve manier een douche of een bad. Ook kun je op een zuinige manier een heel zwembad verwarmen. De pomp zorgt bovendien voor schone lucht in huis. Het ventilatiesysteem is er namelijk op aangesloten. In de winter, wordt er warm water door de leidingen van de vloerverwarming gepompt. Ook kun je de pomp op radiatoren en muurverwarming aansluiten. Dit is een milieuvriendelijke manier van verwarmen, in tegenstelling tot gas, waarbij veel fossiele brandstoffen vrijkomen. Naar boven
