Keukenkraan vervangen?

Is uw zoektocht naar een prachtige wastafel- of keukenkraan afgerond en heeft u de mooie kraan thuisbezorgd gekregen? Dan begint pas het echt werk! Hoe installeer ik mijn nieuwe keuken- of wastafelkraan. Uiteraard helpen wij u graag met een helder stappenplan!

Stappenplan installeren keuken- of wastafelkraan

Gereedschap: Steeksleutel of moersleutel
Duur: ongeveer 20 minuten

 

Stap 1: De hoofdkraan dient u dicht te draaien

Het is belangrijk om de hoofdkraan dicht te draaien voordat u gaat starten met de installatie. De hoofdkraan is in de meeste gevallen te vinden in de meterkast, kruipruimte of kelder. Heeft u dit gedaan? Zet dat alle kranen in uw huis open en wachter tot er geen water meer uitstroomt (wachttijd 2 minuten).


Stap 2: Aansluitingen ontkoppelen

Heeft u de steeksleutel of moersleutel klaarliggen? Deze heeft u nu nodig, want u dient de aansluitingen te ontkoppelen. Er zijn kranen die aangesloten zijn door middel van een stopkraantjes, maar ook via een snelkoppeling. Deze zijn onder het aanrecht of de wastafel bevestigd. Heeft u de koppelingen losgedraaid? De leidingen hangen nu los en u kunt doorgaan naar stap 3.


Stap 3: Oude kraan verwijderen

De aansluitmoer losdraaien en u kunt de oude kraan verwijderen. Ook hiervoor is het handig als u de steeksleutel of moersleutel gebruikt. Is de kraan los? Trek hem dan door de opening van de wastafel of aanrecht heen.


Stap 4: Nieuwe kraan plaatsen

U heeft uw nieuwe kraan natuurlijk al lang uitgepakt om deze goed te kunnen bewonderen, maar nu is het moment dat u deze kunt gaan plaatsen. De leidingen kunt u door het gat heen laten zakken. Het schroefdraad kunt u met een aansluitmoer weer vast zetten op het aanrechtblad of de wastafel. Belangrijk! Heeft u alle rubbers en andere klein materialen die bij de kraan geleverd zijn geïnstalleerd? Zo ja, check dan of de kraan netjes recht staat en draai hem uiteraard weer met de steek- of moersleutel stevig vast.


Stap 5: Leidingen aansluiten

In stap 2 heeft u de leidingen ontkoppelt en nu kunt u de leidingen weer aansluiten. De linker leiding is normaliter voor warm water en de rechter leiding is voor het koude water. Sluit deze weer aan door middel van de snelkoppeling of via de stopkraantjes.


Stap 6: Hoofdkraan open draaien

Bent u er zeker van dat u de kraan helemaal juist heeft geïnstalleerd? Heeft u bij stap 1 niet alle kranen in huis weer dichtgedraaid? Doe dit dan nu eerst even! Laat één persoon voorzichtig de hoofdkraan open draaien en laat een tweede persoon de juist aangesloten kraan checken. Werkt de kraan helemaal naar behoren? Check voor de zekerheid ook even alle andere kranen in huis op lekkages.