Hoe bereken ik het vermogen van mijn radiator?

Zelf eenvoudig het benodigde vermogen van de radiator berekenen

Wilt u een nieuwe radiator aanschaffen maar loopt u vast op het benodigde vermogen? Of dacht u ‘het zal wel goed zijn’ bij uw keuze? Het is heel belangrijk om de juiste keuze te maken qua vermogen van uw radiator. Het zou tenslotte vervelend zijn als u het straks voortdurend te koud óf te warm heeft!

Stap 1: Welke maat heeft de ruimte?

Bereken het aantal kubieke meters van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Voorbeeld: een woonkamer is 6 meter lang, 5 meter breed en 2,70 meter hoog. Het aantal kubieke meters is dan 6 x 5 x 2,70 = 81 mᶟ.

 

Stap 2: Wat voor ruimte wilt u verwarmen?

De gebruiksfunctie van een ruimte is van invloed op het benodigde vermogen. In uw badkamer bent u tenslotte regelmatig zonder kleding en u wilt juist weer niet warm slapen. Een overzicht van de aanbevolen temperatuur vertaald naar het aantal Watts per mᶟ:

Stap 3: Zo komt u tot het benodigde minimale vermogen:

Bereken nu het benodigde vermogen door het aantal kubieke meters van de ruimte (stap 2) te vermenigvuldigen met de benodigde Watts per kubieke meter (stap 1). Voorbeeld: De warmtebehoefte voor de woonkamer uit het voorbeeld komt zo op 81 m3 x 85 W = 6.885 Watt.

Stap 4: Welk type woning heeft u en hoe is de isolatie?

  • Vrijstaand of een hoekhuis? Voeg dan 10% toe aan het berekende vermogen bij stap 3.
  • Goede isolatie: Trek 10% van het berekende vermogen af.
  • Slechte isolatie of oud huis: we adviseren u om 15% vermogen toe te voegen.

 

Een extra tip voor de plaatsing:

Plaats de radiatoren bij voorkeur in het koudste deel van de kamer. Bij voorkeur onder het raam, om kou tegen te gaan. Plaats in grotere ruimten meerdere radiatoren om onnodige luchtcirculatie en tocht te voorkomen.