Rookmelders redden levens!

Dat rookmelders levens kunnen redden, dat mag voldoende bekend zijn. Maar dat het verplicht is om vanaf 1 juli 2022 in elk huis rookmelders moeten hangen, dat is waarschijnlijk nog onvoldoende bekend.

Wanneer er brand ontstaat, vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Door de giftige gassen in de rook, raken de slachtoffers snel buiten bewustzijn. Rookmelders zijn daardoor van levensbelang! Hoe sneller brand ontdekt wordt, des te meer tijd hebben bewoners om hun huis op tijd te verlaten.

In nieuwbouwhuizen is het ophangen van rookmelders al verplicht, maar deze regels gaan ook gelden voor bestaande bouw. Daarbij dienen alle bouwlagen voorzien te zijn van een rookmelder. Ook afgesloten ruimtes, waar de vluchtroute doorheen loopt, moeten van dergelijk melders worden voorzien.

Verschillende soorten rookmelders

Rookmelders zijn er in verschillende soorten. De manier waarop rook gedetecteerd wordt is verschillend.

  • Optische rookmelder
    Een optische rookmelder werkt met een lichtgevoelige cel. Een infrarode lichtbundel wordt door de lichtgevoelige cel opgevangen. Als de lichtbundel van de rookmelder door rook, stof of condens wordt verstoord, klinkt er een signaal. Tip: omdat een optische rookmelder vaak afgaat bij het koken, is het beter om daar een thermische rookmelder op te hangen.
  • Thermische rookmelder
    Een thermische rookmelder werkt op basis van de temperatuur. bij een hoge temperatuur of als de temperatuur snel stijgt geeft de thermische rookmelder rn signaal. Let op: De meeste slachtoffers vallen door de rook en niet door de brand zelf. Rook ontstaat al bij een smeulende brand waar geen vlammen bij zijn. Een thermische rookmelder gaat in die situatie niet op tijd af.
  • Slimme melders
    Er zijn ook rookmelders die niet alleen een akoestische signaal geven. Die slimme rookmelders gaan een paar stappen verder. Dankzij een pushbericht of email krijgt de gebruiker een waarschuwing waar in huis er rook, brand of extreme temperatuurstijging gemeten is. Ook kunnen deze melders gekoppeld worden aan slimme lampen, zodat er een visueel alarm gegeven kan worden.

Rookmelders koppelen

Het is ook mogelijk om meerdere melder aan elkaar te koppelen. Dit kan zelfs draadloos zijn. Als er één melder in huis afgaat, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Op die manier kunnen de bewoners van een huis op tijd gewaarschuwd worden. Zelfs de mensen die boven liggen slapen, worden op die manier gewekt als er beneden brand is ontstaan. Daardoor krijgen de bewoner een grotere overlevingskans.

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 moeten in elk huis op iedere verdieping inclusief de begane grond een rookmelder die voldoet aan EN14604 worden geïnstalleerd. Daarbij moeten de geplaatste rookmelders een levensduur van 10 jaar hebben.

De beste plek voor een rookmelder

De beste plek voor een rookmelder is in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer, dan worden slapende personen ook gewaarschuwd. Voor maximale beveiliging is het handig om rookmelders op te hangen in alle ruimten waar brand kan ontstaan

Plaatsingstips

Er zijn verschillende plekken waarop een rookmelder geplaatst kan worden:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek
  • niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (vluchtroute)

Vanzelfsprekend zijn er ook plaatsen waar rookmelders beter niet geplaatst kunnen worden. Daarbij kan gedacht worden aan:

  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken
  • in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder
  • in de badkamer

Rookmelders redden levens!

Onderhoud en testen

Vergeet niet de rookmelders regelmatig te testen en schoon te houden. Optische rookmelders maken immers gebruik van een lichtgevoelige cel die rook waarneemt. Deze gaat ook af wanneer er veel stof bij komt. Maak de melder daarom regelmatig schoon met een stofzuiger of een vochtig doekje. Test regelmatig of de rookmelder nog werkt. Het is handig om daarvoor een vast moment te kiezen; bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand.