Soorten schakelmateriaal

Wanneer we over schakelmateriaal spreken, denken de meeste mensen al snel aan lichtschakelaars en stopcontacten. Maar er is nog veel meer! Heeft u al eens gedacht om een dimmer te monteren? Of een jaloezieschakelaar? Een bewegingsmelder misschien? We stellen ons uitgebreide assortiment aan u voor.

Schakelmateriaal is er in allerlei vormen

Verschillende typen schakelaars

Wanneer we spreken over lichtschakelaars, dan heeft u nog de keuze uit een heel arsenaal aan verschillende lichtschakelaars. Voor verschillende schakelmogelijkheden zijn er andere schakelaars te koop. Welke? We zetten de verschillende functionaliteiten even op een rijtje.

  • Enkelpolige schakelaar
    De enkelpolige schakelaar is geschikt om vanuit één plek een lamp te bedienen. Een goed voorbeeld van een enkelpolige schakeling is bijvoorbeeld het licht in het toilet.
  • Tweepolige schakelaar
    De tweepolige schakelaar wordt vooral gebruikt om in vochtige ruimtes lampen aan-en uit te schakelen. Een voorbeeld hier van is de verlichting in de badkamer, waarbij de lichtknop aan de buitenkant zit, terwijl de lamp in de badkamer gemonteerd is.
  • Wisselschakelaar
    Met een wisselschakelaar is het mogelijk om vanuit twee punten een lamp aan- en uit te schakelen. Een dergelijke wisselschakeling kan op verschillende plekken in uw woning voorkomen, bijvoorbeeld in de hal. Samen met een tweede wisselschakelaar is het ook mogelijk om een ‘hotelschakeling’ te maken, waarmee u vanuit meer dan twee plekken een lamp kunt bedienen.
  • Serieschakelaar
    Een serieschakelaar is gemaakt om vanuit één plek meerdere lampen te bedienen. Een voorbeeld van een serieschakeling is de verlichting boven het werkblad in de keuken.
  • Kruisschakelaar
    Dankzij een kruisschakelaar is het mogelijk om vanuit drie afzonderlijke plaatsen een lamp aan- of uit te schakelen. Zo’n schakeling kan bijvoorbeeld in een trappenhuis van een flat worden gebruikt.
  • Wissel-wisselschakelaar
    Door de wissel-wisselschakelaar is het mogelijk om vanaf één plaats lampen op twee verschillende plaatsen afzonderlijk van elkaar te bedienen. Makkelijk wanneer u de buitenlamp en de lamp in de schuur tegelijk aan wilt doen.

Kleur schakelmateriaal

Binnen schakelmateriaal zijn erg verschillende merken verkrijgbaar maar zijn er tegenwoordig ook veel verschillende kleuren beschikbaar en daarmee voor iedereen een kleur naar zijn eigen smaak.


Dimmer

In het geval dat u de lichtsterkte van de verlichting wilt kunnen variëren, kunt u een dimmer monteren. Ook in dit geval zijn er weer verschillende varianten. Op de dimmer staat aangegeven welke belastingen kunnen gedimd worden.

  • R-dimmer
    De resistieve dimmer is geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeenlampen.
  • C-dimmer
    De capactieve dimmer is geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen-, 12 volt halogeen-, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
  • L-dimmer
    De inductieve dimmer is geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeenlampen. Sommige van deze dimmers kunnen ook LED-verlichting dimmen, maar dat moet dan specifiek vermeld staan.

Tip! Kijk eerst of de lampen die u wilt dimmen ook dimbaar zijn. Dit is namelijk niet in alle gevallen mogelijk.


Omhoog en omlaag

Jaloezieschakelaars worden gebruikt voor het elektrisch bedienen van jaloezieën, rolluiken en zonwering. Er zijn puls- of schakeluitvoeringen, waarbij de puls-uitvoering vastgehouden moet worden in de ‘boven’- of ‘beneden’-stand. Zodra de schakelaar los wordt gelaten, wordt de verbinding verbroken. De schakelaar-uitvoering blijft ingeschakeld staan, dus deze hoeft niet vastgehouden te worden. De dimmer is er in uitvoeringen met een draaiknop, een bedieningswip en zelfs met sleutelbediening.


Schakelen door beweging

Een bewegingssensor detecteert bewegingen. Op dat moment wordt een signaal gegeven en wordt een lamp of alarm ingeschakeld. Bij veel bewegingssensoren is het mogelijk om een tijdsduur in te stellen. Een ander uitvoering van een bewegingssensor is een schemersensor. Op het moment dat het buiten donker wordt, zal de verlichting automatisch worden ingeschakeld.


Ventilator bedienen

Met behulp van een ventilatorschakelaar kunt u de mechanische ventilatie elektrisch bedienen. Ook hierbij is er weer de keuze tussen twee varianten. Er is een variant zonder ‘0-stand’, waarmee de ventilatie altijd op de laagste stand aan staat. Ook is er een variant mét ‘0-stand’, waarbij de ventilatie wel uitgeschakeld kan worden.


En nog veel meer...

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Er is nog zoveel meer mogelijk! U kunt bijvoorbeeld uw radio in de muur wegwerken. Ook kunt u met behulp van het schakelmateriaal netwerkaansluitingen maken. Of de ruimtethermostaat in de muur monteren. Of audioaansluitingen creëren. En allemaal met de eenduidige stijl van uw overige schakelmateriaal.

Schakelmateriaal voor elke situatie