De centrale airconditioning is een van de modellen die het meest gebruikt wordt in grote omgevingen. Een van de belangrijkste kenmerken van deze airconditioningsystemen zijn de luchtkanalen die worden gebruikt om de lucht naar de hele omgeving te transporteren.

Dit zijn airconditioningsystemen waarbij de lucht in de condensor wordt gekoeld en door een hogedrukventilator in de kanalen wordt gepompt. De lucht wordt vervolgens naar alle omgevingen gebracht die gekoeld en geblazen moeten worden door nozzles die op strategische plaatsen zijn geplaatst.

Luchtkanalen zijn een complexe structuur en moeten altijd worden gepland en uitgevoerd door een professioneel bedrijf in het veld. Elke storing in de kanalen, of het nu gaat om de planning, de structurele integriteit of de isolatie, maakt dat de luchtkanaal niet zo goed werkt.

De functie van het luchtkanaal

Systemen met centrale airconditioning gebruiken kanalen om de ijzige lucht door de omgeving te verspreiden. Bij splitsystemen begint het proces binnen de omgeving, waar warme lucht in de unit wordt gezogen, behandeld, afgekoeld en teruggeblazen door een ventilator. De ventilator is aangesloten op het leidingnet en zorgt ervoor dat de koude lucht de omgeving op de juiste manier bereikt.

Afmetingen van het luchtkanaal

In airconditioningsystemen waar luchtkanalen aanwezig zijn, is het cruciaal dat het project met de juiste maatregelen wordt uitgevoerd. Kanalen die kleiner zijn dan de aanbevolen grootte kunnen leiden tot onvoldoende apparatuur en vervelende geluiden.
Kanalen die groter zijn dan aanbevolen kunnen een grote verspilling van ruimte en geld zijn, maar ook de werking van de airconditioner verstoren.

Daarom is het belangrijk om een professional of een bedrijf in te huren dat ervaring heeft met het installeren van deze systemen. Professionals in het gebied hebben gebruik gemaakt van volumeberekeningen van de omgeving en de normen die de juiste grootte voor elke situatie bepalen, zodat de kanalen de grootte en de afmetingen hebben die nodig zijn voor een goede werking.

Isolatie en afdichting van luchtkanalen

Naast het tellen van de juiste afmetingen moeten de aircokanalen ook correct worden afgedicht en geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat het systeem efficiënt werkt tijdens warme dagen.
Als u denkt dat er een soort lek is in de luchtkanalen, probeer dan niet zelf een diagnose te stellen en het probleem te verhelpen. Het is altijd noodzakelijk om een professional te hebben om een eventuele lekkage in de kanalen te diagnosticeren en te repareren en de werking van de airconditioning te garanderen.