Elektrische radiatoren worden meestal gezien als vorm van bijverwarming naast de verwarming via het CV-systeem. Een elektrische radiator is een systeem op zich. Een elektrisch element verwarmt de interne vloeistof, waardoor de radiator opwarmt en de warmte aan de omgeving afgeeft.

Doordat er bij een elektrische radiator geen verbinding met een CV-systeem nodig is, is het plaatsen van een dergelijke radiator zeer flexibel. Dezelfde flexibiliteit is er in het ontwerp van de radiator. Een elektrische radiator kan een traditioneler voorkomen hebben, maar ook een hypermoderne vormgeving.

Welke elektrische radiator kiezen?

Radiatoren zijn apparaten die bedoeld zijn voor het verwarmen van ruimtes en kunnen werken op elektriciteit, warm water of gas. Over het algemeen zijn het wandmodellen, maar er zijn ook draagbare radiatoren. Afhankelijk van het type radiator wordt de warmte verspreid door geleiding, convectie en/of straling. Sommige apparaten combineren twee soorten warmteoverdracht: convectie en straling.

Om erachter te komen welke radiator het beste bij u past, moet u rekening houden met het volume van de ruimte die u wilt verwarmen, hoeveel u bereid bent te investeren, aangezien de prijs sterk varieert afhankelijk van het type radiator, en ook van de manier waarop u deze zult gebruiken.

Zo heeft een infraroodstraler de voorkeur voor het snel verwarmen van een ruimte, terwijl een radiator met warmteophoping of inertie beter geschikt is voor een zachte en regelmatige verwarming. Het ontwerp van de radiator kan ook van invloed zijn op uw keuze. Er zijn radiatoren met moderne ontwerpen, vergelijkbaar met echte kunstwerken.

Wat zijn de verschillende soorten technologieën?

Elektrische radiatoren zijn verkrijgbaar in een brede waaier van materialen, elk met zijn eigen kenmerken: materialen met een goede inertie (gietijzer, glas, steen) verspreiden de warmte soepel en gelijkmatig, terwijl staal en roestvrij staal de ideale oplossing zijn om de omgevingstemperatuur snel op te krikken.

Afhankelijk van de gebruikte technologie zijn er verschillende soorten elektrische radiatoren, zoals convectoren, stralingspanelen, vloeibare warmtestralers, droge warmtestralers en zachte warmtestralers.

  • Convectoren
    Zoals hun naam al aangeeft, werken ze volgens het principe van convectie, wat betekent dat de lucht door het onderste deel van het apparaat binnenkomt, wordt verwarmd door de elektrische weerstand en vervolgens via het bovenste deel naar buiten komt.
  • Stralingspanelen
    genereren een zachte en gelijkmatige warmte. Het werkingsprincipe is eenvoudig: de warmte wordt door middel van infraroodstraling via een raster of een plaat afgegeven en direct doorgegeven aan mensen, voorwerpen en muren om hen heen.
  • Thermische stralers (traagheidsradiatoren)
    ze verdelen de warmte gelijkmatig en bieden een thermisch comfort dat vergelijkbaar is met dat van een centrale verwarming. Er zijn thermische vloeistofstralers en droge thermische stralers, deze laatste bestaan bijvoorbeeld uit een gietijzeren, keramische of aluminium element, dat de warmte accumuleert. Terwijl aluminium kernradiatoren sneller opwarmen, slaan gietijzeren radiatoren de warmte op en geven deze langer af.

Elektrische radiator kopen

Installatievakwinkel.nl kan u alles vertellen over de voor u meest geschikte elektrische radiator. Onze deskundige medewerkers informeren u graag over alle soorten en maten elektrische radiator.