CV ketel Kopen?

Gaat u een CV ketel kopen? Dan moet u bij de aankoop op een aantal dingen letten. Installatievakwinkel heeft deze keuzes op een rij gezet voor u. De CV ketel zorgt voor de centrale verwarming, daarnaast kan het ook zorgen voor warm water in huis.

Solo CV ketel of Combiketel?

De eerste keuze is een solo CV ketel of een combiketel. Een solo CV ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming, maar niet voor het warme water. Om wel warm water te krijgen is er een losse boiler of geiser nodig. De combiketel zorgt voor de centrale verwarming, maar ook voor warm water. Een combiketel is mogelijk als er niet meer dan 10 meter leiding gelegd moet worden om van de warmwaterkranen naar de CV ketel te komen. De combiketel is veruit het meest populair in Nederland.

CW label CV ketel

CW label staat voor Comfort Waarde van de CV ketel. Het CW label geeft aan hoeveel warm tapwater de ketel in liters per minuut kan leveren. De gewenste hoogte van het CW label heeft dus te maken met de verschillende sanitaire toepassingen in huis. Combiketels beginnen vanaf CW3 label. Onderstaande tabel geeft de verschillende specificaties per CW label aan:

CW label Liters per minuut (40°C) Keuken en douche of bad tegelijk
3 10 Nee
4 13 Beperkt
5 17 Beperkt
6 20 Ja

Vermogen CV ketel

De hoogte van het vermogen van de CV ketel is van verschillende aspecten afhankelijk. Het type woning, grootte van het huis en de mate van isolatie van het huis hebben allemaal effect op het gewenste vermogen. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de hoogte van het vermogen per inhoud van de woning.

Inhoud van de woning in m3 Vermogen in kiloWatt(kW)
250 tot 425 m3 18 kW
425 tot 625 m3 24 kW
625 tot 900 m3 30 kW
900 tot 1075 m3 45 kW