Warmteterugwinning

Er zijn verschillende manieren om uw woning op te warmen waarbij de ene manier duurzamer is dan de ander. In een tijd waarbij het belangrijk is om zowel op het geld als op de duurzaamheid van een woning te letten, is warmteterugwinning. Dit is niet alleen een duurzame manier voor warmte in de woning, maar ook nog eens een manier om geld te besparen. In deze tekst gaan we kijken naar warmteterugwinning en wat de bijkomende voordelen hiervan zijn.

Wat is warmteterugwinning?

Een warmteterugwinning of WTW installatie is een unit wat geplaatst kan worden in een woning om warmte terug te winnen. Huizen zijn in deze tijd steeds beter geïsoleerd en daardoor is het belangrijk dat er alsnog frisse lucht nodig in de woning zodat er voldoende luchtverversing plaatsvindt. Toch kan het in de winter betekenen dat het dan al snel koud wordt in de woning en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Een WTW unit gebruikt bijvoorbeeld de restwarmte uit douchewater om de koude lucht in uw woning op te warmen. Ook kan het zijn dat er warmte gewonnen wordt uit de warme lucht die uw woning gaat verlaten en deze warmte wordt dus gebruikt om de woning opnieuw op te warmen.

Voordelen van warmteterugwinning

De vuile lucht wordt uit de woning gezuiverd en binnen wordt er door de WTW installatie gezorgd voor een comfortabele warmte. Hierdoor heeft u wel het voordeel van de frisse en schone lucht, zonder dat het in huis koud kan gaan worden. Een ander groot voordeel is het voordeel in uw portemonnee. Doordat de warmte gewonnen wordt uit lucht en water, hoeft er niet gestookt te worden en dit scheelt dus maandelijks een hoop geld. Dit kan oplopen tot wel 50 procent van de maandelijkse kosten voor het stoken in huis.