In elke gebouw waar elektriciteit wordt gebruikt, is een groepenkast aanwezig. Deze is namelijk nodig om er voor te zorgen dat u op een veilige en verantwoorde manier gebruik kunt maken van uw elektriciteit. Een groepenkast kan compleet of leeg aangeschaft worden. Een complete groepenkast is op een bepaalde manier gemaakt en u kunt hier niet altijd een hoop aan veranderen. Bij een lege groepenkast is dat een ander geval. Deze kunt u namelijk precies zo instellen als u zelf wilt en maken zoals u zelf wilt. In deze tekst gaan we kijken bij een lege groepenkast en wat dit precies is.

Wat is een lege groepenkast?

In een woning wordt de elektriciteit verdeeld over verschillende groepen. Deze groepen kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden, maar meestal heeft dit te maken met de kamers van een woning of bedrijf. Al deze kamers hebben vaak een eigen groep waardoor dit overzichtelijk en fijn verdeeld is. Er zijn verschillende soorten groepenkasten. Zo heeft u bijvoorbeeld een fase 1 groepenkast, maar ook een fase 3 groepenkast. Voor de meeste gebouwen is die eerste voldoende. De fase 1 groepenkast wordt gebruikt in woningen en kleine bedrijven omdat deze verder geen krachtstroom gebruiken. Mochten er apparaten in de woning of het bedrijf aanwezig zijn die wel krachtstroom behoeven, kunt u dus beter kiezen voor een fase 2 groepenkast. Maar hoe werkt zo'n groepenkast dan precies?

Hoe werkt een groepenkast?

Elektriciteit komt binnen in de groepenkast en vervolgens gaat dit door naar de hoofdschakelaar. Van de hoofdschakelaar wordt het stroom naar de aardlekschakelaar gebracht welke kan vaststellen of er sprake is van lekstroom. Vanaf de aardlekschakelaar is de volgende stap dat de elektriciteit vervoerd wordt naar de verschillende groepen. Dit is ook direct belangrijk voor beveiliging. Mocht u namelijk de elektriciteit van een bepaalde groep of kamer uit willen zetten, kunt u dit met een schakelaar doen. Mocht er een kortsluiting plaatsvinden dan is de lege groepenkast zo ingesteld dat de schakelaar van die groep direct uitspringt. U hoeft zich dan dus nooit zorgen te maken over kortsluiting en eventuele overige problemen.