Leer wanneer en hoe u stroomtransformatoren gebruikt

Stroomtransformatoren zijn essentieel voor huishoudelijke elektrische installaties. Ze verlagen de spanning van de door de openbare nutsbedrijven geleverde energie, die meestal groter is dan 10.000V, tot die welke thuis wordt gebruikt, 110V of 220V. Deze hoge stroom bereikt een spoel die in de vermogenstransformator aanwezig is, waardoor een magnetisch veld ontstaat. Deze energie wordt vervolgens omgezet in een adequate spanning en naar de eindverbruikers gestuurd. Naast deze transformator, die het huis aansluit op de energievoorziening van de nutsvoorzieningen, zijn er ook de autotransformatoren.

Wanneer gebruikt u een stroomtransformator?

Verantwoordelijk voor de overdracht van gemodificeerd vermogen van het ene punt naar het andere, zijn vermogenstransformatoren beschikbaar in twee modellen: autotransformatoren en spanningsomvormers. De autotransformatoren, die geschikt zijn voor het transformeren van vermogen (van 110 V naar 220 V en vice versa), hebben verschillende vermogens (van 300W tot 5000W). Deze functie bepaalt hun aankoop. Dit komt omdat u de kracht van de apparaten die op het product worden aangesloten moet analyseren en moet bevestigen of er sprake is van compatibiliteit. Het ideale is dat de autotransformator altijd 30% meer vermogen heeft dan de aangesloten apparatuur. Deze marge is belangrijk zodat er geen spanningsoverbelasting is. Wilt u een eenvoudig voorbeeld van wanneer u het product moet gebruiken? Uw huis heeft slechts 110 V stopcontacten, maar de koelkast is 220 V. In dit geval is het aangewezen om een autotransformator te gebruiken, afhankelijk van het vermogen (o.a. 300 W, 500 W) van het apparaat.

En wanneer moet de spanningsomvormer worden gebruikt?

De spanningsomvormer neemt de functie van het ontvangen van krachtigere apparaten (110 V of 220 V) en het omkeren van het vermogen, zodat deze apparaten werken in zwakkere bronnen, zoals 12 V. Een praktisch voorbeeld van de werking is het aansluiten van de spanningsomvormer op een autosigarettenaansteker, die op 12 V spanning werkt. Het apparaat zorgt voor een krachtigere stroombron en het is mogelijk om de accu van uw notebook op te laden in de auto. Let op: voor het gebruik van het product is het belangrijk om te controleren of het op een goed geventileerde en waterdichte plaats wordt geïnstalleerd.