Het relais is een elektromechanische schakelaar, waarvan de fysieke beweging van deze schakelaar plaatsvindt wanneer de elektrische stroom door de spoelen van de schakelaar loopt, waardoor een elektromagnetisch veld ontstaat dat op zijn beurt de hendel aantrekt die verantwoordelijk is voor het wijzigen van de toestand van de contacten.

Hoe werkt een relais?

Om de werking van het relais beter te begrijpen, is het belangrijk om de basisonderdelen te kennen waaruit het bestaat:

  • Elektromagneet, ook wel spoel genoemd, die bestaat uit een koperdraad met een ijzeren kern, die een pad van lage terughoudendheid voor de magnetische flux biedt
  • Vast pantser, dat als steun dient
  • Mobiel pantser, dat beweegt door de aantrekkingskracht van het elektromagnetische veld dat in de kern wordt opgewekt, waarbij deze beweging verantwoordelijk is voor de bewegingen van de contacten
  • Contactassemblages
  • Resetveer
  • Terminals, die kunnen variëren afhankelijk van hun toepassing

In het algemeen is de werking van de relais zeer eenvoudig, want als er een stroom door de spoel circuleert, genereert deze een elektromagnetisch veld dat uiteindelijk een reeks contacten aantrekt, deze contacten sluiten of openen de circuits. Wanneer de elektrische stroom door de spoelen wordt onderbroken, wordt ook het elektromagnetische veld onderbroken, d.w.z. de contacten keren terug naar hun oorspronkelijke positie.

Er zijn instellingen voor relaiscontacten, die normaal geopende contacten, normaal gesloten contacten of beide kunnen hebben. Open contacten zijn de contacten die open zijn op het moment dat de spoel niet onder spanning staat en die sluiten als ze worden geactiveerd, d.w.z. dat er een elektrische stroom door de spoelen loopt. Gesloten contacten daarentegen werken in omgekeerde richting, omdat ze opengaan als de spoel onder spanning staat.

Soorten relaisschakelaars

Er zijn verschillende soorten relaisschakelaars, elk model met zijn eigen gebruikskenmerken en verschillende toepassingen, zoals:
Timerrelais, waarmee ze kunnen worden geactiveerd volgens de ingestelde tijd, na deze tijd worden hun contacten overschreden. Het wordt vaak toegepast in industriële processen, zoals motorstarters, industriële ovens, schakelkasten, enz.
Thermische-relais, ook wel overbelastingsrelais genoemd, zijn een beveiligingsapparaat dat verantwoordelijk is voor het beveiligen van elektromotoren tegen mogelijke storingen. De meest voorkomende is de oververhitting van de elektromotor.
Wanneer de motor zijn as afremt of met te veel belasting werkt, vraagt hij meer stroom van het netwerk om het vereiste gewicht te compenseren, waardoor de motor uiteindelijk moet werken met specificaties die hij niet kan dragen.
Beveiligingsrelais werken onder de werking van elektrische stromen en creëren elektromagnetische velden die veranderingen kunnen veroorzaken in de toestand van de contacten om apparaten in of uit te schakelen, ze kunnen hoeveelheden spanning, isolatie, temperatuur, fasevolgorde en andere meten.