Groepenkast kopen?

Waar moet u op letten bij het kopen van een groepenkast? Installatievakwinkel helpt u bij de keuze van de juiste groepenkast! Onderstaande punten zijn kenmerken waarop u moet letten bij de aankoop van een groepenkast. Deze punten worden daarna nog verder uitgelegd.

  • Een 1-fase of 3-fase groepenkast
  • Het aantal groepen van uw groepenkast
  • De afmetingen van de groepenkast
  • De componenten in de groepenkast
  • Het merk van de groepenkast

1-fase of 3-fase groepenkast

De 1-fase groepenkast wordt vaak geplaatst in huizen en is geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Als er op de kWh-meter 220/230V vermeld staat is de groepenkast 1-fase. Het maximale vermogen per groep is ongeveer tussen de 3500 en 5000 Watt. Dit is het maximale vermogen wat de huishoudelijke apparaten gelijktijdig mogen verbruiken. Als laatste zit er in een 1-fase groepenkast een 2-polige hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is verplicht en dient in elke groepenkast te zitten. De 3-fase groepenkast wordt vaak geplaatst in sommige woonhuizen, kantoren en fabrieken. Hier kan het gelijktijdige verbruik van de apparaten hoger liggen dan de 5000 Watt. Bij huizen kan dit bijvoorbeeld voorkomen als men een grote oven of kookplaat heeft. Daarnaast is het mogelijk om met een 3-fase groepenkast een krachtstroom aansluiting te hebben. Als er op de kWh-meter 3x220/230V of 380/400V staat dan is de groepenkast 3-fase. Als laatste zit er in een 3-fase groepenkast een 4-polige hoofdschakelaar.

Aantal groepen in de groepenkast

Het aantal groepen in de groepenkast is erg afhankelijk van de hoeveelheid elektrische apparaten in huis. Vroeger werden de groepenkast vaak geplaatst met 3 tot 6 groepen. Tegenwoordig hebben de meeste huizen 6 tot 10 groepen door de stijging in aantal elektrische apparaten in huis. Een aardlekschakelaar zorgt voor de beveiliging van de elektriciteit van de apparaten en achter 1 aardlekschakelaar mogen 4 groepen gezet worden. De aardlekschakelaar beveiligt dan die 4 groepen. Bij het kiezen van het aantal groepen is het goed om een telling te doen van het aantal elektrische apparaten en het verbruik hiervan, bijvoorbeeld aantal stopcontacten en lampen. Het verbruik van de apparaten is te vinden op de apparaten zelf. Per groep mogen de elektrische apparaten ongeveer tussen de 3500 en 5000 Watt gelijktijdig verbruiken. Het aantal groepen wat in de groepenkast moet zitten kan hierna berekend worden.

Componenten in de groepenkast

In de groepenkast zitten vaak een aantal standaard componenten, maar soms ook extra componenten. De standaard componenten zijn de hoofdschakelaar, installatieautomaten en aardlekschakelaars of aardlekautomaten. Als u een inductiekookplaat heeft komt hier ook een kookgroep bij. De hoofdschakelaar is een schakelaar die de gehele groepenkast spanningsvrij kan maken. Het is bij de wet verplicht om deze in uw groepenkast te hebben. De installatieautomaten zorgen voor de beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting. Als er kortsluiting of overbelasting optreedt de installatieautomaat de stroomtoevoer uitschakelen. Als dit is opgelost kan de schakelaar weer omhoog worden gezet. De aardlekschakelaar zorgt voor de beveiliging tegen lekstroom. Als er lekstroom is dan zal de aardlekschakelaar de stroomtoevoer uitschakelen om elektrocutie te voorkomen. Na het verhelpen van het probleem moet de schakelaar met de hand weer omhoog gezet worden. De installatieautomaat doet hetzelfde als de aardlekschakelaar alleen is het ook gelijk een installatieautomaat. Hierdoor zorgt een installatieautomaat voor de beveiliging tegen lekstroom, kortsluiting en overbelasting.

Naast de standaard componenten in een groepenkast zijn er ook nog extra componenten die in een groepenkast gezet kunnen worden. Dit zijn de beltrafo, stopcontact, overspanningsbeveiliging en krachtgroep. De beltrafo is een omvormer die de stroom verlaagd in spanning, naar zwakstroom, om de deurbel te gebruiken. Een stopcontact kan ook geplaatst worden in de groepenkast, alleen moet dit wel een DIN-rail stopcontact zijn. Deze kan op de rails in de groepenkast geplaatst worden. Een overspanningsbeveiliging beschermt de elektronisch apparatuur in de meterkast op het moment dat er overspanning plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een blikseminslag is. Als laatste is het mogelijk om een krachtgroep te plaatsen in de meterkast. Een krachtgroep zorgt voor een verhoging van de hoeveelheid volt voor een groep. Hierdoor kan bijvoorbeeld een bubbelbad, 3-fase laadpaal of een kookplaat voorzien worden van stroom. De krachtgroep kan alleen toegepast worden bij een 3-fase groepenkast.

Afmetingen van de groepenkast

De afmetingen van de groepenkast zijn ook belangrijk in de keuze voor de juiste. Een aantal factoren zijn belangrijk bij de keuze van de afmeting. De keuzes die bovenstaand gemaakt zijn hebben invloed op de afmeting van de groepenkast. De hoeveelheid groepen, aardlekschakelaars en extra componenten zijn belangrijk voor de keuze van de afmetingen. Deze moeten natuurlijk wel allemaal in de groepenkast passen. Daarnaast is het goed om nog wat ruimte over te houden voor eventuele uitbreiding. Als laatste moet de groepenkast passen in de beschikbare ruimte in de meterkast.