Veel mensen hebben twijfels over het energie-inputpatroon dat ook wel een energiemeter wordt genoemd. Begrijp wat een vermogensmeter is, wat de toepassing is van dit belangrijke onderdeel in een elektrische installatie en wat kWh is!

Elektriciteitsmeter: Wat is het?

De stroommeter is in de volksmond ook wel bekend als een lichtklok. Zijn functie is precies het meten van het verbruik van elektrische wisselstroom. Elektriciteitsmeters meten het maandelijkse elektriciteitsverbruik in kWh.
Historisch gezien werd in 1889 de eerste wisselstroom kilowattuurmeter door inductie aan het publiek gepresenteerd door de Hongaar Ottó Bláthy. Hij toonde de krachtmeter op de beurs van Frankfurt en het succes was zo groot dat hij in datzelfde jaar al op de markt werd gebracht.

Soorten energiemeters, wat zijn dat?

Er zijn in principe twee soorten energiemeters, de elektronische meter en de elektromechanische meter. Ze kunnen variëren tussen eenfasige, tweefasige en driefasige meters, met verschillende andere kenmerken.

Elektromechanische vermogensmeter

De elektromechanische type meter is ouder en werkt door middel van elektromagnetische inductie. Dit type meter heeft een metalen schijf die draait als er elektriciteit door de spoelen gaat, waardoor er een magnetisch veld wordt opgewekt. Dit veld zal de schijf alleen aandrijven door deze te draaien wanneer de energie wordt verbruikt. En onder deze omstandigheden gebeurt de beweging van de versnelling en de handen van de meter.
De rotatiesnelheid van de schijf is direct gerelateerd aan het magnetisch veld. Dus hoe sterker het magnetisch veld, hoe sneller de schijf zal draaien en dus meer energie zal verbruiken.

Elektronische stroommeter

Zoals de naam al aangeeft, werkt de elektronische stroommeter elektronisch, d.w.z. dat hij digitaal wordt gemeten. De technologie die in elektronische tellers wordt gebruikt is veel moderner.
Dit type elektriciteitsmeter heeft een apparaat dat de informatie over het energieverbruik rechtstreeks naar het nutsbedrijf stuurt. Het is dus niet nodig om een medewerker te sturen om de meter af te lezen.

Wat is kWh?

kWh staat voor kilowattuur en is in principe een maat voor de elektrische energie die een apparaat in een bepaalde periode verbruikt. Daarom staat een Wattuur voor de hoeveelheid energie die nodig is om bepaalde apparatuur met een vermogen van 1 Watt een uur lang van stroom te voorzien. Daarom is het zo dat hoe hoger het vermogen van een apparaat, hoe hoger het energieverbruik.