Wat zit er in de meterkast?

In de meterkast kunnen van alle soorten leveringen binnenkomen. Vaak worden die leveringen ook gemeten met de desbetreffende verbruiksmeters die in de meterkast staan. Naast de leveringen is de groepenkast ook aanwezig in de meterkast. De volgende leveringen of apparaten kunnen zich bevinden in de meterkast:

Een aantal apparaten zullen hieronder kort uitgelegd worden.

Groepenkast

De groepenkast is aanwezig in elk huis. Deze verdeeld de inkomende stroom over de verschillende groepen die een huis heeft. Een groep is bijvoorbeeld een deel van het huis, zoals de keuken of de wasmachine. De groep is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van een deel van het huis. Gemiddeld heeft een woning 6 tot 10 groepen in de groepenkast. De verdeling van groepen zou te zien moeten zijn in de meterkast door bijvoorbeeld een schema.

Elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter is bijna altijd eigendom van de netwerkbeheerder en meet de elektriciteit die het huis binnenkomt. Het is wettelijk verboden om de elektriciteitsmeter open te maken, omdat er hiermee elektriciteitsfraude gepleegd kan worden. Als er iets mis is met de elektriciteitsmeter dan moet u de netwerkbeheerder bellen.

Aardlekschakelaar of aardlekautomaat

De aardlekschakelaar en aardlekautomaat horen beide tot de beveiliging van de elektronische apparaten in huis. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de groepenkast uitgeschakeld wordt als er lekstroom gemeten wordt. Lekstroom kan gevaarlijke situatie veroorzaken met elektrische installaties in huis. Op deze manier zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat deze gevaarlijke situaties zich niet meer voor kunnen doen. De aardlekautomaat is een aardlekschakelaar die ook een installatieautomaat bevat. Hierdoor is de aardlekautomaat een beveiliging tegen lekstroom, maar ook tegen kortsluiting en overstroom. Daarnaast schakelt de aardlekautomaat alleen de groep uit waar de storing zich bevindt. De aardlekschakelaar schakelt alle groepen uit waarop hij is aangesloten.

Installatieautomaat

De installatieautomaat zorgt voor de beveiliging tegen kortsluiting of overbelasting. Een groepenkast bestaat voornamelijk uit installatieautomaten. Op het moment dat er een storing plaatsvindt springt er een knop om die ervoor zorgt dat deze groep uitgeschakeld wordt. Als de storing is opgelost hoeft de knop alleen maar omhoog geduwd te worden om de groep weer in te schakelen. Vroeger in de stoppenkast moest hiervoor de gehele stop vervangen worden.