VD Installatiedraad

Om uw elektrische installatie of apparaat te verbinden met de meterkast kunt u gebruik maken van VD installatiedraad. VD is de afkorting van vinyl draad. De kern van deze electriciteitsdraad is koper en de afscherming is van vinyl. Bij de keuze voor uw VD draad moet u rekening houden met de maximale stroom die er doorheen moet vloeien en met de gebruikte zekering. De VD installatiedraad is erg veelzijdig in gebruik.

Verschillende soorten VD draad

VD installatiedraad bestaat uit een aantal verschillende kleuren, waarbij elke kleur refereert naar een specifieke functie van de draad:

 • Bruin: fasedraad
  De bruine draad is de fasedraad die zorgt voor de toevoer van stroom naar de elektrische installaties of apparaten. De fasedraad voert de spanning (230 Volt). Raak deze dus niet aan! De diameter van de fasedraad is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die er nodig is. De symbolische weergave voor de fasedraad is met de letter ‘L’.
 • Blauw: nuldraad
  De blauwe draad is de nuldraad die zorgt voor de afvoer van stroom van elektrische installaties of apparaten. Vaak voert de nuldraad nauwelijks spanning ten opzichte van de aarde. Samen met de fasedraad zorgt de nuldraad voor het transport van stroom naar en van de elektrische installaties en apparaten. De diameter van de nuldraad is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die er nodig is. De symbolische weergave voor de nuldraad is met de letter ‘N’.
 • Zwart: schakeldraad
  De zwarte draad is de schakeldraad die zorgt, net als de bruine draad, voor de stroomtoevoer naar elektrische installaties en apparaten. De schakeldraad zit vaak tussen de fasedraad en de elektrische installaties of apparaten. Met behulp van een schakelaar wordt de stroom van de fasedraad door de schakeldraad naar de elektrische installaties of apparaten gevoerd. De diameter van de schakeldraad is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die er nodig is. De symbolische weergave voor de schakeldraad is met de letter ‘T’.
 • Geel/groen: aarddraad
  De geel/groene draad is de aarddraad die normaal gezien geen stroom doorvoert. Op het moment dat een elektrische installatie of apparaat defect is, zorgt deze draad ervoor dat de stroom wordt afgevoerd. Hierdoor komt het apparaat niet onder stroom en zullen er ongelukken voorkomen worden. De diameter die gebruikt moet worden voor de aarddraad is afhankelijk van de diameter van de fasedraad. De symbolische weergave voor de schakeldraad is met de letter ‘PE’.
Belangrijk! Wanneer u aan de elektrische installatie gaat werken, schakel dan eerst de groep uit. Dit voorkomt ongelukken!