Inbouwdozen

Voor het monteren van schakelaars en wandcontactdozen heeft u een inbouwdoos nodig. Hierdoor wordt het eenvoudiger om elektriciteitsdraden aan de basiselementen, zoals schakelaars en wandcontactdozen, te monteren. Er zijn verschillende inbouwdozen die voor verschillende situaties gebruikt kunnen worden.

Traditionele inbouwdoos

De traditionele inbouwdoos wordt gebruikt voor montage in materialen zoals beton, steen en gips. De grootte van de inbouwdoos is afhankelijk voor het aantal schakelaars en wandcontactdozen die u wilt plaatsen in de muur. Een voorbeeld van een traditionele inbouwdoos is de Hafobox MD4050-inbouwdoos van ABB Haf.

Hollewand inbouwdozen

De hollewand-inbouwdoos kan gemonteerd worden in een open en gesloten hollewand. Deze inbouwdozen worden vastgezet met speciale haken.

Schoonmetselwerk inbouwdozen

Een schoonmetselwerk-inbouwdoos kan geplaatst worden in een stenen muren. Omdat het lastig is om in een stenen muur een ronde gat te slijpen kan de rechthoekige schoonmetselwerk-inbouwdoos perfect geplaatst worden in de muur.

Centraaldoos

De inbouwdoos voor montage in het plafond wordt een centraaldoos genoemd. In de centraaldoos worden de elektriciteitsdraden van de verlichting, schakelaars en wandcontactdozen met elkaar verbonden. De centraaldoos wordt vaak gemonteerd op een centrale plek in het plafond, maar kan ook in de vloer worden gemonteerd. De Hafobox-serie van ABB Haf omvat een praktische collectie centraaldozen.