Groepenkast

Bij het online kopen van een groepenkast komt veel kijken. U dient eerst de groepenkast samen te stellen. Hiermee willen we u graag helpen door de 4 stappen samen te doorlopen.

Stap 1: Kies voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast. Als u al een groepenkast heeft maar deze opnieuw wilt samenstellen dan kunt u op de energiefactuur kijken om te ondervinden of u de 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft. Vaak wordt het daarop aangegeven. Staat het er niet op? Dan kunt u kijken naar de kWh meter. Als er 1x220V/230V staat dan is het een 1-fase groepenkast. Bij een 3-fase aansluiting staat er 3x220V/230V of 380V/400V. Het totale aansluitvermogen van een 1-fase groepenkast is 8050Watt en bij een 3-fase groepenkast is 17250Watt.

Stap 2: Bekijk hoeveel groepen u nodig heeft. Dit kunt u eenvoudig doen door het aantal stopcontacten en lichtpunten in huis te tellen en deze te verdelen over de verschillende groepen. U kunt zelf berekenen welke apparaten en hoeveel apparaten er op één groep kunnen. Op de apparaten staat namelijk aangegeven hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft. De som is eenvoudig te maken door de maximale belasting uit te rekenen. Simpel gezegd: het aantal ampère x 230volt. Het is verstandig om voor elektrische apparaten die meer dan 2000W vragen een eigen groep aan te maken. U bent verplicht om twee aardlekschakelaars in de groepenkast te hebben. U mag maximaal vier groepen van 16 ampère aansluiten op 1 aardlekschakelaar.

Stap 3: Bepaal welke accessoires u in de groepenkast wil hebben. Vaak wordt er gekozen voor een stopcontact in de groepenkast, dat is namelijk handig om bijvoorbeeld een modem aan te sluiten. Het is ook mogelijk om een eigen elektriciteitsmeter in de groepenkast aan te sluiten. U kunt hiermee van verschillende plekken in en rond het huis het energieverbruik meten.

Stap 4: Het aansluiten van de groepenkast. Mocht u de kennis en kunde zelf in huis hebben dan kunt u deze uiteraard zelf aansluiten. Mocht u dat niet kunnen dan moet u opzoek naar een erkende installateur bij u in de buurt. Als u nog vragen heeft over het samenstellen van een groepenkast of een andere vraag heeft over de groepenkast dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze deskundige adviseurs: 0418-300013.