De accu van een elektrische auto moet via een laadpaal opgeladen worden. Er zijn diverse soorten oplaadpalen met verschillende eigenschappen. Bij de aanschaf van een laadpaal, moet u goed kijken of het oplaadpunt geschikt is voor uw elektrische auto. Oplaadpunten hebben verschillende laadvermogens en er zijn diverse soorten stekkers. Naast het type laadpaal is ook het type accu en de oplader in de auto van invloed op de laadsnelheid.

Twee soorten laadpalen
Het laadstation kent twee versies. Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft een vermogen 16A en een maximale laadvermogen van 3,7kW. Een 3-fase laadstation maakt gebruik van krachtstroom (3x230V) en heeft een vermogen van 16A met een maximaal laadvermogen van 11kW.

Twee soorten laadkabels
De laadkabel verbindt de auto met de laadpaal om de elektrische auto op te laden. De kabels zijn er als ‘Type 1’ en als ‘Type 2’. De type-aanduiding geeft aan of de stekker op uw elektrische auto past.

Openbaar oplaadpunt
Natuurlijk is het ook mogelijk om een publiek toegankelijk oplaadpunt bij uw gemeente aan te vragen. U kunt een openbare laadpaal aanvragen via de site oplaadpuntaanvragen.nl.