Waar rook is, is vuur. Dit bekende gezegde is helaas maar al te waar. Om te voorkomen dat u te laat opmerkt dat er rook, en dus mogelijk vuur, in huis is, zijn rookmelders van levensbelang. Het alarm gaat af zodra er rook gedetecteerd wordt. U heeft dan nog tijd om het huis verlaten. Met behulp van onze tips weet u wat de beste plek voor een rookmelder is.

rookmelder

Hoe werkt een rookmelder?

Een rookmelder wordt geactiveerd door een ‘verdikking’ van de lucht. Deze verdikking kan ontstaan door rook van een (beginnende) brand, maar ook door stoom vanuit de badkamer. Daarom is het dus af te raden om een rookmelder in de buurt van de badkamer te monteren. Tegenwoordig nemen de meeste mensen een rookmelder die ook koolmonoxide of -dioxide kunnen waarnemen. Deze kunnen alarm slaan bij slecht functionerende cv-ketels en geisers.


De beste plek voor een rookmelder?

Aangezien het onmogelijk is om te voorspellen is waar een brand eventueel zou kunnen beginnen, is het verstandig om meerdere rookmelders in huis te plaatsen. Met behulp van deze checklijst kunt u zelf bepalen waar in huis de beste plaats is om een rookmelder te monteren.

waar rookmelder plaatsen
 • Rook stijgt op, monteer daarom de rookmelder op een hoge plaats, zoals bijvoorbeeld het plafond. Een goede positie is minimaal 50 centimeter van de muur. Bij een open nok is het aan te raden om de rookmelder minimaal 90 cm (horizontaal gemeten) lager te monteren.
 • Kies een plek waarbij de rookmelder altijd goed bereikbaar is. Door de rookmelder regelmatig schoon te maken en te testen, verzekerd u zich ervan dat de rookmelder optimaal blijft werken.
 • Hang op elke verdieping een rookmelder. Zo bent u verzekerd van een snelle alarmering.
 • In een lange gang is het verstandig om elke 7,5 meter een rookmelder te hangen.
 • Hang in de buurt van een cv-ketel of geiser een rookmelder die ook koolmonoxide kan waarnemen.

En waar juist niet!

Er zijn ook een flink aantal plekken waar het minder handig is om een rookmelder te monteren.

 • In de buurt van een keuken of badkamer komt bij het koken en douchen veel stoom vrij. Mocht u geen andere plaats kunnen vinden, plaats dan een hittemelder, die alarm slaat wanneer een temperatuur van 60°C of meer wordt gemeten.
 • In de garage kunnen de uitlaatgassen van een startende auto de rookmelder activeren. Ook hier is een hittemelder beter geschikt.
 • In de buurt van lampen en elektriciteitsdozen. De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen.
 • Boven de verwarming. Door de veranderende luchtstroom rondom de verwarming zou het kunnen voorkomen dat de rook de melder niet bereikt.

Let verder ook op...

Alleen het ophangen van een rookmelder is natuurlijk niet alles. Ook controle van de rookmelder is van groot belang voor een optimale werking van de rookmelder.

 • Vervang de batterij van de rookmelder minimaal één keer per jaar. Maak de rookmelder regelmatig schoon: stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder beïnvloeden.
 • Test de rookmelder regelmatig. Zo bent u er zeker van dat u over een werkende rookmelder beschikt.
 • Controleer de aankoopdatum. Ook een rookmelder die niet af gaat slijt. Een rookmelder moet om de 10 jaar worden vervangen. Noteer met een stift de aankoopdatum op de achterkant van de rookmelder, zodat u precies weet wanneer deze vervangen moet worden.
rookmelder testen

Meerdere rookmelders in huis?

Wanneer u meerdere rookmelders in huis hebt, is het mogelijk om deze -draadloos- aan elkaar te koppelen. Als één melder in huis afgaat, dan gaat het signaal af bij alle rookmelders die gekoppeld zijn. Dit kan handig zijn om tijdig de woning te kunnen verlaten.


Uitgebreid assortiment

Bij Installatievakwinkel.nl dient u een uitgebreid assortiment aan rookmelders. Kies voor een veilige huis en installeer de voor uw situatie meest geschikte melders.