Een werkplaats vol gereedschap: makkelijk maar zonde van het geld. Met een goed aantal basis handgereedschappen heeft u altijd de juiste instrumenten binnen handbereik. Zo hoeft u geen gereedschap te kopen waar u niets aan heeft. Daarna kunt u waar nodig gewoon uitbreiden. Een gereedschapskoffer die op alles is voorbereid heeft uit elke volgende groep een (paar) item(s):

Boormachine

Een boormachine is voor elke klusser een must. Wilt u makkelijk kunnen verplaatsen kies dan een accuboormachine. Gebruikt u uw boormachine vaak? Dan is het prettig om gebruik te maken van boren die zijn vervaardigd voor het materiaal dat u gaat bewerken. Denk aan een houtboor, metaalboor of steenboor. Bent u maar af en toe met uw boormachine in de weer? Er bestaan ook prima universeelboren. Daarmee kunt u boren in uiteenlopende materialen, zoals beton, hout, metselwerk, tegels, pvc.

Hamers

Eén hamer die zeker niet in uw gereedschapscollectie mag ontbreken, is een bankhamer. De steel heeft gemiddeld een lengte van 30 cm en het gewicht van de hamer varieert van 50 tot 800 gram. Een lichte hamer van 50 tot 100 gram is prettig om heel secuur te werken, terwijl een exemplaar van 300 gram erg ruim inzetbaar is. Een klauwhamer is ook een goede optie. Hiermee heeft u de mogelijkheid om een verkeerd geslagen spijker makkelijk weer te verwijderen. Om ook kleine nagels met gevoel in het hout te kunnen slaan, is een timmermanshamer nog de beste keuze. Deze heeft een sterk afgeschuinde pen, zodat u kleine nagels kunt vasthouden terwijl u ze secuur in het materiaal tikt. Wilt u de kop van de nagel diep in het materiaal slaan, gebruik dan een drevel. Die heeft een oppervlak dat kleiner is dan de kop van de nagel zodat u het materiaal niet hoeft te beschadigen met de kop van de hamer.

Zagen

Koop om te beginnen eerst een goede handzaag. Deze bestaat uit een flexibel, meestal uit staal vervaardigd zaagblad, verbonden met een handvat. Hierdoor kunt u de zaag eenvoudig met één hand te gebruiken. Het blad van de handzaag is ongeveer 1 mm dik en de lengte schommelt rond de 50 cm.

Inbussleutels

De zeskantige inbusschroeven komt u overal tegen. Zorg daarom voor setje inbussleutels. De standaard maten zijn 1, 2, 3, 4, 5, 5,5, 6, 8, 10 mm.

Er bestaan ook tussenmaten, die soms voor de nodige frustraties zorgen omdat ze niet in een gewone inbusset zitten.

Schroevendraaiers

Ook deze zijn er in diverse soorten en maten. Met verschillende maten van een platte en een kruiskopschroevendraaier heeft u een goede basis.

Deze complete schoevendraaierset van Rothenberger is zeker een must voor in uw gereedschapskoffer.

Meetgereedschap

Secuur werken zorgt voor een mooi resultaat en dan is goed meten het uitgangspunt. Met een rolmaat, een vouwmeter en een waterpas heeft u een goede set. De klassieke vouwmeter is fijn op te bergen in een werkbroek en verkrijgbaar in hout, metaal en kunststof. Hij is 2 m lang en onderverdeeld in centimeters en millimeters. Een waterpas heeft u voor veel klussen nodig. De klassieke waterpas, met het kunststof buisje gevuld met een gekleurde vloeistof en een luchtbel, wordt meer een meer vervangen door digitale en lasergeleide systemen. Om te controleren of uw werk haaks is, heeft u een winkelhaak nodig. Die helpt bovendien om werkstukken recht af te tekenen.

Messen

Een breekmes is onmisbaar en het neemt nauwelijks ruimte in beslag. U kunt het voor de meest uiteenlopende klussen gebruiken: gipsplaten snijden, potlood scherpen, siliconen tussen raam en muur verwijderen, enzovoort.

Tangen

Een combinatietang is alvast een goede start. Daarmee kunt u buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruikt u de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek.
Andere tangen die je handig van pas kunnen komen: de striptang, langbektang en waterpomptang.

Steeksleutels

Een steeksleutel is onmisbaar om moeren en bouten vast en los te draaien. Met verschillende maten komt u niet snel voor verrassingen te staan. Eén steeksleutel bestaat normaal gezien uit een combinatie van twee maten. Met een 6-tal steeksleutels (6-7 mm, 8-9 mm, 10-11 mm, 12-13 mm, 14-15 mm, 16-17 mm en 18-19 mm) heeft u een goede basisset.

Moersleutels

Van de moersleutel, ook bekend als Engelse sleutel, heeft u er in principe maar één nodig. Het handige aan deze sleutel is dat u hem met een draaibeweging makkelijk kan verstellen. Daarom is hij erg breed inzetbaar.

Tot slot nog een tip: Maak uw gereedschap regelmatig schoon en zet uw gereedschapskoffer op een plek beschut tegen vocht, zodat het gereedschap niet gaat roesten en niet beschadigd raakt.