Het hebben van een woning met elektrische vloerverwarming is een synoniem van veel comfort in de winter. Het belangrijkste voordeel van dit type vloerbedekking, in vergelijking met airconditioners en draagbare kachels, is dat u in plaats van slechts één kamer te verwarmen, het hele huis kunt verwarmen.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

De werkingslogica van het systeem is basisfysica: koude lucht daalt, warme lucht stijgt op - zoals douchestoom, in de winter. De verwarming vindt plaats vanuit een weerstandscircuit met verwarmingskabels, geplaatst onder de dekvloer. Het proces van temperatuurcontrole en -bewaking gebeurt door middel van sensoren die in elke omgeving afzonderlijk worden geplaatst. Op deze manier is het mogelijk om verschillende temperaturen te gebruiken, indien gewenst.

Twee soorten verwarmde vloeren

Er zijn twee soorten verwarmde vloeren: hydraulische en elektrische. In het hydraulische systeem gebeurt de verwarming via een buis met gasverwarmde water (de ketel is meestal geïnstalleerd in de keuken, de wasserij of de garage) die onder het beton doorloopt. In de optie voor de elektrische vloerverwarming gebeurt de verwarming door elektrische weerstanden in de vorm van een spoel of door verwarmingsdekens, die ook onder het beton worden geïnstalleerd.

Onderhoud

In het hydraulische systeem moet het water voor de verwarming om de drie jaar worden ververst. De vloeistof, die in een gesloten circuit circuleert, wordt vuil door contact met het metaal. Voor het elektrische systeem moeten de thermostaten om de twee jaar worden vervangen.

De verwarmde vloerbedekking is compatibel met elke bekleding, maar het is raadzaam dat elke leverancier zijn product garandeert. Het is belangrijk om te kijken of de porseleinlijm bijvoorbeeld bestand is tegen hogere temperaturen. Ook als uw vloer van hout is, moet u bij de fabrikant navragen of dat hout kan worden verwarmd. Koude vloeren, zoals keramiek, porseleinen tegels, marmer en graniet, geven de warmte beter van onderaf door, wat een intenser gevoel van warmte op de oppervlakken geeft. Coatings zoals laminaten en massief hout hebben iets lagere warmtetransmissiecoëfficiënten, die echter geenszins afbreuk doen aan de efficiëntie in de werking van de systemen.