Tegenwoordig zien we dat veel mensen kiezen voor een warmtepomp. Dat is niet voor niets: een warmtepomp is ontzettend zuinig en duurzaam en bovendien een uitstekend alternatief voor een CV ketel. We kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft voordat u een pomp gaat kopen. We gaan op deze adviespagina onder andere in op welke soorten warmtepompen er zijn, hoe een warmtepomp werkt en hoeveel het kost om een warmtepomp te kopen.


Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet alleen net zo groot als een koelkast, de apparaten werken ook precies volgens hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Waar een koelkast warmte afvoert en zorgt dat de producten gekoeld blijven, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen om een aangename temperatuur te krijgen in huis.

Afhankelijk van de variant die u kiest, haalt de warmtepomp haar warmte uit de bodem, de lucht of uit grondwater. Het systeem werkt op stroom en kan zorgen voor een hoger stroomverbruik. Combineert u het met zonnepanelen, dan kunt u optimaal profiteren.


Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn twee varianten: volledig elektrische en hybride warmtepompen.

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, heeft geen gasaansluiting of CV ketel meer nodig. Dit apparaat zorgt dus zelfstandig voor het verwarmen van uw woning en levert bovendien warm water.

Elektrische warmtepompen zijn uitermate geschikt voor nieuwe woningen of voor oudere woningen die erg goed geïsoleerd zijn. Dat wil zeggen dat u goede dak-, vloer- en muurisolatie moet hebben en er bovendien HR++ glas aanwezig moet zijn.

De reden dat niet alle huizen geschikt zijn voor all-electric is dat het apparaat werkt met lage temperatuur verwarming van maximaal 45 tot 55 graden.

Ter vergelijking: een CV ketel levert water van zo’n 60 tot 80 graden. Als uw huis niet goed geïsoleerd is, worden de ruimtes simpelweg niet warm genoeg met lage temperatuur verwarming.

Als uw huis goed geïsoleerd is, is een volledige warmtepomp daarentegen dus uitermate geschikt omdat de verkregen warmte niet zomaar verloren gaat.

Hybride warmtepomp

In tegenstelling tot een all-electric warmtepomp, heeft u bij een hybride variant wel een gasaansluiting nodig. Een hybride pomp werkt samen met uw CV ketel. Omdat de warmtepomp stroom gebruikt in plaats van gas, daalt uw aardgas verbruik met ongeveer 60% per jaar.

Het grootste deel van het jaar wordt er elektrisch gestookt. De CV ketel springt alleen bij als het koud is buiten of wanneer het water uit de kraan niet snel genoeg warm wordt.

De warmtepomp bestaat uit een binnen en een buitenunit. Een kleine elektrische binnenunit wordt naast uw HR-ketel gehangen, terwijl de buitenunit buiten tegen de muur geplaatst kan worden.

U kunt de hybride warmtepomp combineren met uw huidige CV ketel. Dat is gunstig als uw ketel nog niet oud is. Zowel de ketel als de pomp gaan immers nog 15 jaar mee. Als uw ketel al ouder is dan 12 jaar, kunt u overwegen om zowel een hybride warmtepomp als een CV ketel aan te schaffen. Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp bij vervanging van de ketel immers standaard.

Een voordeel ten opzichte van een all-electric warmtepomp is dat een hybride variant altijd kan. Het is echter aan te raden om ten minste een matig geïsoleerd huis te hebben. In dat geval hoeft een CV ketel namelijk minder vaak bij te springen.

Heeft u momenteel een slecht geïsoleerd huis, maar wilt u zoveel mogelijk rendement behalen met een hybride warmtepomp? Overweeg dan om ook de isolatie van uw huis aan te pakken.


Welke bronnen gebruikt een warmtepomp voor verwarming en warm water?

Zoals al eerder benoemd haalt een warmtepomp de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. De verschillende pompen zijn dan ook in te delen op basis van het type bron.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Dit gebeurt via de buitenunit. De warmte wordt vervolgens doorgegeven aan een koudemiddel.

In de binnenunit gaat de warmte vervolgens naar het verwarmingssysteem of het warm tapwatersysteem. Zo kan de warmte verspreid worden en worden uw huis en het water aangenaam warm.

Water-water warmtepomp

Bij een water-water warmtepomp wordt de warmte uit grondwater gehaald. Voor dit type moeten 2 putten worden geboord. De ene put wordt gebruikt om warmte uit de grond omhoog te halen. Via de andere put gaat het afgekoelde water weer terug de bodem in.

Het is belangrijk om de bodem niet te verstoren en de vraag naar warmte en verkoeling in balans te houden. Om deze reden moet u in de zomer het huis koelen met een water-water warmtepomp.

Let wel op dat boren naar grondwater duur kan zijn en dat u hier een vergunning voor nodig heeft. Een water-water systeem is wel erg interessant voor meerdere woningen of een groot pand zoals een kantoor.


Wat kost een warmtepomp?

Hoewel het goed is om duurzaam bezig te zijn en het milieu centraal te stellen, zijn er helaas ook kosten aan verbonden. Het is u waarschijnlijk wel bekend dat de aanschaf van een warmtepomp niet goedkoop is.

De precieze kosten zijn afhankelijk van het type dat u graag zou aanschaffen. Omdat boren naar grondwater duur is, zal een water-water systeem duurder zijn dan een lucht-water variant. Als u naast een pomp ook nog isolatiemateriaal, een nieuwe HR ketel of vloerverwarming wilt aanschaffen, lopen de kosten bovendien op.

Gemiddeld genomen kunt u het beste rekenen op minimaal €3.000 tot €5.000. U kunt eenvoudig een prijsrange instellen op onze website zodat u alleen de exemplaren te zien krijgt die binnen uw budget liggen.

Gelukkig kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp subsidie krijgen van de overheid. Hoeveel subsidie u krijgt, hangt af van het systeem dat u kiest. Meer informatie over de hoogte van de subsidie en hoe u deze kunt aanvragen vindt u op deze website:

Informatie over subsidie

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, wat staat voor Coëfficiënt of Performance. Omdat het rendement afhankelijk is van bijvoorbeeld de buitentemperatuur wordt vaak de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) gebruikt. Dit is de gemiddelde COP over het hele jaar en geeft een realistisch beeld van het verbruik.

Er wordt gekeken hoeveel watt aan warmte er uit 1 watt elektriciteit kan worden gehaald. Hoe hoger de COP, hoe minder energie het systeem verbruikt en hoe zuiniger het werkt. Als een pomp dus een COP van 3,5 heeft, wil dat zeggen dat er 3,5 keer zoveel warmte wordt geleverd dan er elektrische energie wordt verbruikt. In dit geval levert 1 kWh elektriciteit dus 3,5 kWh aan warmte op en is het rendement 350%.


De voor- en nadelen op een rijtje...

We kunnen ons goed voorstellen dat het veel informatie is waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een warmtepomp. Om deze reden zetten we de voor- en nadelen naast elkaar:

Voordelen:
  • Het gasverbruik gaat aanzienlijk omlaag. Bij een hybride systeem is dit 60 à 70%, terwijl dit bij een all-electric zelfs 100% is;

  • U bent erg zuinig en duurzaam bezig. Dat merkt u aan uw energielabel die omhoog zal gaan, maar ook aan uw portemonnee;

  • Een hoog rendement van zo’n 160 tot 200%. Met veel zonnepanelen en enkel groene stroom kan dit zelfs oplopen tot 400 à 500%;

  • Het systeem kan zowel koelen als verwarmen. Op die manier is het systeem het hele jaar door te gebruiken;

  • Werkt uitstekend in combinatie met vloerverwarming, paneelradiatoren of elektrische radiatoren. Deze zijn immers groot genoeg om het gehele huis te verwarmen, ook met lage temperatuur verwarming;

  • U heeft recht op subsidie.

Nadelen:
  • Een warmtepomp is een grote investering;

  • Er zijn vaak vergunningen voor nodig;

  • Warmtepompen zijn enkel geschikt voor een goed geïsoleerde woning;

  • De buitenunit van de warmtepomp maakt een brommend geluid. Overdag heeft u hier geen last van, maar ‘s nachts zouden u of uw buren dit wel kunnen horen. Houd dus rekening met waar u de buitenunit plaatst. Zo verstoort u niemands nachtrust;

  • Waar de kosten voor gas zullen dalen, zal uw elektriciteitsrekening stijgen. Dat komt omdat het systeem veel elektriciteit verbruikt. Dit kunt u eventueel compenseren met zonnepanelen, waarmee u zelf elektriciteit op kunt wekken;

  • Een warmtepomp is groot en kan veel ruimte in beslag nemen.