Bent u op zoek naar een nieuwe kraan? Een keukenkraan, wastafelkraan of fonteinkraan: ze hebben grotendeels dezelfde eigenschappen. Een goed begin is het halve werk: lees onze adviezen door voor informatie over kranen en aansluittips.

Wat voor soort kraan zoekt u?

Badkamerkraan

In de badkamer gebruikt u diverse soorten kranen. Een wastafelkraan is speciaal voor de wastafel, zodat u uw tanden kunt poetsen of uw handen wassen. Een douchekraan sluit u aan op een doucheslang in combinatie met bijvoorbeeld een glijstangset. Douchekranen zijn er in twee varianten: mét en zonder thermostaat. Bij een badkraan kiest u of u alleen uw bad wilt vullen of uw bad vullen én een handdouche er op aan sluiten. U kunt ook kiezen voor complete doucheset.

Fonteinkraan

Op uw toilet is een fonteintje praktisch. Hiervoor bestaan speciale kleine kraantjes. Een fonteinkraan heeft vaak een lage uitloop en alleen een aansluiting voor koud water.

Keukenkraan

In de meeste gevallen wordt een keukenkraan op het aanrecht blad geplaatst. Keuzes kunt u maken op het gebied van stijl en kleur of juist praktisch met bepaalde kenmerken.

Waterkraan voor buiten of wasmachine

Zoekt u een wasmachinekraan of een buitenkraan? Een wasmachinekraan is voorzien van een beluchter die de druk op de slang vermindert. Een buitenkraan noemt men ook wel een gevelkraan. Deze is geschikt om bijvoorbeeld de tuinslang op aan te sluiten. Hier kunt u indien gewenst kiezen voor een vorstvrije buitenkraan.

Tips voor de keuze van een kraan:

Kwaliteit van het binnenwerk:

Bij de keuze van de kraan is het raadzaam om te kijken naar het binnenwerk. U komt standaard kunststof binnenwerk tegen of keramisch binnenwerk. Kranen met een keramisch binnenwerk zijn weliswaar iets duurder, maar ze hebben een soepele bediening, gaan minder snel lekken en gaan langer mee. Kijk vervolgens goed naar de uitloop, hier zijn diverse mogelijkheden:

Lage uitloop, medium uitloop, hoge uitloop

U kunt bij een kraan kiezen uit verschillende maatvoeringen: laag, medium en hoog. Lage kranen worden veelal toegepast bij fonteinen en wastafels. Met een medium maat kiest u voor extra comfort doordat u meer ruimte heeft om uw handen te wassen. Een hoge keukenkraan is heel praktisch bij bijvoorbeeld het vullen van een emmer of pan.

Lage uitloop

Medium uitloop

Hoge uitloop

Draaibare uitloop

Heeft u twee wasbakken naast elkaar, of wilt u graag slim ruimte benutten. Kies dan voor een kraan met een draaibare uitloop. Zo kunt u de kraan moeiteloos alle richtingen op draaien.

Uittrekbare uitloop

Even snel de wasbak schoonspoelen? U komt in alle hoekjes wanneer u kiest voor een kraan met een uittrekbare uitloop. Super praktisch in de keuken.

Met of zonder mousseur

Een mousseur is een soort zeefje met een belangrijke functie. Het zorgt er voor dat het water geleidelijk uit de kraan komt, met een mooie straal en zonder spetteren. Er bestaan ook waterbesparende mousseurs. Deze zijn voorzien van een doorstroombegrenzer die een maximale hoeveelheid water doorlaat. Op deze manier bespaart u water met een behoud van een perfecte straal. Kranen zonder mousseur (zeef) hebben een onregelmatige waterstroom en spetteren daardoor meer.

Temperatuur bediening

Hoe wilt u uw kraan bedienen? Keuken- en wastafelkranen bestaan in twee varianten: ééngreepskranen waarbij u met één greep tegelijkertijd het volume en de temperatuur van het water instelt. Daarnaast zijn er tweegreepskranen, waarbij warm en koud water apart worden bediend.

Kranen met waste

Een kraan met waste heeft aan de achterkant een trekknop waarmee u de stop onderin de wastafel of gootsteen kunt bedienen. Zo krijgt u geen natte handen en u hoeft niet met uw handen in het water de zoeken naar de stop. U heeft dan natuurlijk wel een wastafel- of gootsteenstop voor nodig die daar geschikt voor is.

Kleuren kranen

Kranen zijn tegenwoordig in heel veel kleuren te krijgen. Keukenkranen zijn veelal ook in een rvs-look beschikbaar zodat de kraan beter combineert met de keukenapparatuur. Supersteel kranen zijn qua look en feel identiek aan rvs maar door een speciale laag blijven er geen vingerafdrukken op achter.

Energie besparen

Wilt u water en energie besparen? Kies dan voor een waterbesparende kraan. Deze kranen zijn vaak voorzien van een doorstroombegrenzer, waardoor de kraan ongeacht de druk in de waterleiding een maximale hoeveelheid water doorlaat. Een kraan met een 5,7 liter doorstroombegrenzer geeft dus maximaal 5,7 liter water per minuut.

Zet u uw ééngreepskraan na gebruik terug in het midden? Dan vraagt u bij het volgende gebruik gemengd water. Zo gaat uw cv-ketel kortstondig aan. Dit kost onnodig energie. Om die reden zijn er ook speciale kranen die in de middenpositie van de greep geen gemengd, maar alleen koud water leveren.

Hoe monteert u een kraan?

Is uw zoektocht naar een prachtige wastafel- of keukenkraan afgerond en heeft u de mooie kraan thuisbezorgd gekregen? Dan begint pas het echte werk! Hoe monteer ik mijn nieuwe keuken- of wastafelkraan. Uiteraard helpen wij u graag met een helder stappenplan!

Lees meer over een kraan vervangen